Чи можна вінчатися вдруге

Вінчання - одне з семи церковних таїнств. Православні люди приступають до цієї великої справи в тому випадку, коли хочуть засвідчити свої відносини перед Богом і отримати благословення на спільне життя, народження і виховання дітей. Але, на жаль, деякі церковні шлюби розпадаються і перед людьми може постати питання стосується можливості другого вінчання.
Чи можна вінчатися вдруге

Святе Письмо ясно оповідає про те, що сочетаемое Богом не може бути розлучити людиною. У таїнстві святого вінчання молодята стають єдиними і утворюють сім`ю. Людям подається божественна благодать, яка допомагає їм в сімейному житті. Однак не завжди виходить зберегти цілісність шлюбу. Існують розставання, до яких Церква ставиться погано. Якщо пар розпадаються, бо не зійшлися характерами або партнер перестав задовольняти в ліжку, то можливість повторного вінчання в майбутньому відсутня.

І все ж Церква сходить до людських немочей. Існують постанови, які вказують на дозвіл повторного вінчання при окремих випадках. Але на другий церковний шлюб дозвіл дає тільки правлячий архієрей.




Отже, повторний шлюб припустимо, наприклад, при смерті одного з подружжя. Апостол Павло говорить, що можна вступити в шлюб, але все ж краще залишитися вдовою або вдівцем. Якщо перші сімейні узи були зруйновані через зраду і одна сторона не пробачила іншу, то це привід до розлучення. Вступ у другий шлюб може бути дозволено єпископом. Законними перешкодами до розірвання шлюбу можна вважати хронічний алкоголізм, наркоманію, психічний розлад, захворювання ВІЛ-інфекцією та сифілісом. Повторне вінчання також може бути допустимо з благословення архіпастиря.

У практиці бувають і інші випадки дозволу на другий шлюб. Але всі вони приймаються правлячим архієреєм єпархії (конкретної церковної області). У разі дозволу останнього Церква дозволяє людині другий вінчання.


Переглядів: 4255

Увага, тільки СЬОГОДНІ!