Хто такі євангелісти

Людина, що приходить в храм на богослужіння часто чує у проповіді згадку імен євангелістів. Чотири святих людини, які написали євангелія. Кожен має свої особливості і всі вони іменується Церквою євангелістами. Звідки взялося таке найменування і який зміст закладено в цьому? Це відкривається в більш глибокому розумінні предмета дослідження ...
Хто такі євангелісти

Кого Церква іменує євангелістами


Свята християнська Церква в своєму існуванні керується Божественним одкровенням, яке поширюється шляхом передачі людям Священного Передання. Однією з його форм є богонатхненні книги. Повний збірник священних християнських текстів, іменованих Святим Письмом, називається Біблією. Вона включає в себе книги Старого і Нового Завітів.

Центральними книгами новозавітного корпусу є євангелія. У них йдеться про земне життя Ісуса Христа, його чудеса, суспільному служінні. Існує чотири канонічних євангелія - від Марка, Матвія, Луки та Іоанна. Вони були святими апостолами. У міру того, що вони є авторами Євангелій Церква іменує їх святими євангелістами.

Згідно історії Церкви у Христа були найближчі учні - апостоли. Спочатку їх було дванадцять, потім сімдесят. Новий Завіт говорить також і про п`ятсот учнях. Святі євангелісти були апостолами від дванадцяти і сімдесяти. Так, євангелісти Матвій і Іоанн були в числі дванадцяти обраних учнів. Іоанна Христос називав навіть Своїм коханим учнем, Лука і Марк увірували в Христа, як в Бога і Месію пізніше, і були з числа сімдесяти апостолів.




Історія життя кожного з євангелістів різна, але можна сказати про те, що всі вони потрудилися у справі поширення християнського вчення. Майже всі апостоли зазнали мученицьку кончину і євангелісти були винятком. Тільки про апостола Іоанна Богослова зберігся переказ, що він не поніс мученицьку смерть, хоча і брав на себе гоніння за часів імператора Діоклетіана.

Особливості євангелістів


Серед чотирьох євангелій, наявних в каноні християнських священних книг, три називаються синоптичними і одне духовним. Євангелія від Марка, Матвія і Луки схожі за своїм складом, в них описуються деякі однакові моменти із земного життя Спасителя. У євангеліста Іоанна текст іншого змісту. Він більше оповідає про те, чого не було сказано іншими євангелістами. Тому його євангеліє, що видається зразком натхненності слова, визнають написаним в останню чергу.

Євангеліст Матфей писав своє Євангеліє для богообраного народу (євреїв). Воно найдовше і головною думкою тексту був показ Христа, як Месії, якого очікували євреї. Євангеліст Марк у своїй праці представив все царське велич Бога. Він оповідає про чудеса Христові. Цей текст найкоротший і зрозумілий простим людям. Марк писав своє Євангеліє для римлян, тому йому було важливим показати чудеса Христа.

Лука писав про порятунок всього людства, вказував на ту жертву викуплення Христа, яку він приніс за всіх людей. Останній євангеліст Іоанн невипадково прозваний Церквою Богословом. У його Євангелії можна побачити основні моменти богослов`я Церкви, вчення про Христа як Бога, предвечно народжене від Отця.

Святі євангелісти своїми працями внесли величезний внесок у справу поширення християнської проповіді. Їх євангелія пронизані благодаттю Святого Духа і у всі часи будуть вважатися актуальними для людства.


Переглядів: 2884

Увага, тільки СЬОГОДНІ!