Який бог в Єгипті був богом смерті

У Стародавньому Єгипті богом смерті вважалася Нефтида. Багато боги брали участь в ритуалі поховання тіла, супровід душі людини в підземне царство- Дуата і її подальше перебування там. Богом царства мертвих вважався Осіріс.
Який бог в Єгипті був богом смерті

Богиня смерті

Богом смерті в Давньому Єгипті була Нефтида. Вона уособлювала процес вмирання людини, супроводжувала його останні хвилини життя. Нефтиду завжди зображували поруч з Исидой як помічницю і протилежність. Ім`я її на давньоєгипетському мовою звучить як Небетхет, що означає «пані обителі». Нефтида уособлювала неродючість, ущербність. Згідно збереженим текстах, Нефтида супроводжувала бога Ра вночі, тобто подорожувала з ним по загробному світу.

Боги, пов`язані з культом смерті




Функції одного бога часто переходили до іншого богу з появою останнього в культурі населення. Відомо, що в Мемфісі як цар підземного царства шанувався спочатку Анубіс. Але з приходом культу Осіріса частину своїх функцій Анубіс втратив. Через це не можна точно сказати, який бог в Стародавньому Єгипті був богом смерті. В один час і в різних містах, різні боги уособлювали одне і те ж.

У Мемфісі богом упокоєних душ шанувався Сокар, який служив вартовим, який охороняв вхід у підземне царство. Представлявся у вигляді сокола. Тут же було місце шанування іншого єгипетського бога - Анубіса. Він вважався богом померлих, покровителем некрополів, що здійснював бальзамування, один із суддів царства мертвих. Що стосується іншої столиці Давнього Єгипту, то у Фівах шанувалася богиня Мертсегер, як покровителька некрополя, померлих людей і живих, які в силу своєї професії були змушені жити в «місті мертвих».


Хентіментіу - бог померлих людей, що зображав у вигляді чорного пса. Хентіментіу з давньоєгипетського мови перекладається як «Перший із Західних». Захід у Давньому Єгипті асоціювався з загробним світом. Місцем вшанування Хентіментіу був Абидос. Пізніше ім`я цього бога стало одним з імен Осіріса. У Абидосе був ще один бог- Упуаута, який був пов`язаний з вірою в загробне життя, належав до почту Осіріса.


Осіріс - цар підземного світу, бог відродження і природи. Він один з небагатьох богів, які безпосередньо пов`язані зі смертю. Більшість інших богів мали лише частину своїх обов`язків в загробному царстві. Наприклад, бог Тот виконував роль судді та секретаря, записуючи слова людських душ і вирок Осіріса. Хоча Той шанувався як і бог мудрості, красномовства, науки.


Бог Сепа був тісно пов`язаний з культом мертвих, і його іноді з`єднували з образом Осіріса. Сепа представлявся в образі отруйної багатоніжки.


Маат брала участь в суді над людською душею в потойбічному світі. Її перо клали на одну чашу терезів правосуддя, серце людини на іншу чашу. Якщо серце переважувало чашу, то душа вважалася грішній і Маат пожирала її.


Переглядів: 3462

Увага, тільки СЬОГОДНІ!