Що таке краеуголний камінь

Наріжним каменем сьогодні прийнято називати щось, на чому заснована певна наука або грунтується якийсь постулат. Але звідки пішло це всім відомий вислів?
Що таке краеуголний камінь

Звернемося до біблії

Так-так, навіть якщо ви абсолютно не релігійні, морщити ніс не потрібно. Справа в тому, що крилатий вислів «наріжний камінь» пішло саме з біблійних текстів. Точніше сказати, саме Біблія зробила вираз метафоричним. Адже до цього наріжні камені цілком успішно існували, застосовувалися в повсякденному будівництві, а люди ніякими особливими почестями їх не наділяли. Звідки ж пішов вислів?

Отже, у біблійних текстах можна знайти наступну фразу: «Ісус каже до них: Чи ви не читали в Писанні: Камінь, що відкинули будівничі, той наріжним став каменем?». Історики літератури та релігійні діячі сходяться на думці, що саме вона і послужила початком появи стійкого виразу «наріжний камінь».




Камінь на чолі кута

Щоб розібратися в тому, що ж означає це загадкове вираз і чому, власне, навчав Ісус, слід зрозуміти принципи будівництва будівель тих часів. Справа в тому, що кути будівель тоді не особливо вміли зводити, а для створення фундаменту обов`язково потрібні великі важкі камені зі структурою та формою, що підходить саме для того, щоб їх можна було помістити в кут. Після тривалої і складної обробки валун відповідного розміру встановлювався в підставу будівлі - це і вважалося моментом закладки. Чи варто говорити, що подібні камені будівельниками цінувалися дуже високо. На наріжному камені, як правило, були написані благодатні молитви, імена будівельників чи архітекторів або хвала богу. Крім усього іншого він був предметом якогось культу і чтился, як святиня.

У біблійному сюжеті, на який посилається Ісус, йдеться про будівельників, безтурботно відмовилися від каменю, який заважав їм на місці будівництва. Але коли прийшов час, саме цей булижник виявився єдино придатним і встав в основу будинку ідеально. Якщо не вдаватися в зміст і значення притчі, можна зробити висновок, що наріжний камінь - це саме те, на чому тримається вся будівля.

Наріжний камінь в наші дні

До речі, наріжні камені існують і донині, сьогодні їм надають швидше символічне значення. Під час закладки будівель на таких каменях так само, як в стародавні часи, встановлюють пам`ятні таблички і роблять написи. У деяких випадках в камінь фундаменту замуровують капсулу з посланням майбутнім мешканцям міста.


Переглядів: 3478

Увага, тільки СЬОГОДНІ!