Чи можна причащатися під час критичних днів

Християнська церква ніколи не заперечувала відмінностей між чоловіком і жінкою. Для сучасного світу, який прагне ці відмінності стерти, такий підхід нерідко стає приводом для звинувачень в «дискримінації за статевою ознакою». Одним з нагальних питань стають обмеження, пов`язані з жіночими критичними днями. Питання про обмеження для жінок в критичні дні ставилося ще в перші століття існування християнства, богослови відповідали на нього по-різному.
Жінка в православному храмі

Історія питання

На зорі історії християнської церкви в деяких громадах існувала крайня точка зору. Вважалося, що жінка під час критичних днів не має права не тільки причащатися, але й молитися, торкатися до священного писання і навіть слухати, як його читають, тому в цей час від жінки віддаляється Святий Дух, змінюючись духом нечистим.

Такий підхід пов`язаний з старозавітної традицією, де велике місце займало уявлення про чистоту і нечистоти. Нечистим вважалося все, що пов`язано зі смертю, в тому числі і кровотечі. Таке ставлення до кровотеч, у тому числі і до місячних, існувало і в язичництві, але в старозавітній релігії воно мало особливий сенс.




Смерть у Біблії трактується як наслідок гріхопадіння людини. Отже, будь-яке нагадування про неї, в тому числі і щомісячне жіноче кровотеча - це нагадування про людську гріховність, тому воно робить людину «нечистим», змушує триматися осторонь від релігійного життя. У старозавітні часи іудейським жінкам дійсно заборонялося під час критичних днів приймати участь у молитві, більше того - до жінки в цей час навіть торкатися не можна було, її ізолювали.

У християнстві, що має своєю основою перемогу Спасителя над гріховністю і смертю, такого однозначного підходу бути вже не могло. Дискусії щодо жіночих критичних днів не припинялися протягом століть. Одні богослови, вбачаючи в тілесної нечистоти образ нечистоти духовної, забороняли жінкам причащатися в ці дні (св.Діонісій, Св.Иоанн Пісникує, преп. Никодим Святогорець), інші ж вважали жіноче кровотеча природним процесом і не бачили ніяких перешкод до причастя під час критичних днів (св. Климент римський, св.Грігорія Дивослово).

Ставлення сучасної Церкви до критичних днях

В давнину і Середньовіччя існувала ще одна причина обмежень для жінок під час критичних днів: кров могла потрапити на церковний підлогу, тим самим осквернивши храм. Такі суворі правила стосуються будь крові - навіть якщо людина випадково порізав палець, він повинен негайно вийти з храму, щоб зупинити кров.

Сучасні гігієнічні засоби дозволяють вирішити цю проблему, тому в даний час жінкам не забороняється під час критичних днів відвідувати храм, молитися, ставити свічки, прикладатися до ікон. Разом з тим зберігається заборона на участь у таїнствах в ці дні. Жінка в такому стані не повинна ні сповідатися, ні причащатися, ні хреститися, якщо вона нехрещена.
Всі ці заборони відміняються в тому випадку, якщо жінка важко хвора і має місце небезпеку для життя.


Переглядів: 4512

Увага, тільки СЬОГОДНІ!