Що таке православне паломництво

У багатьох країнах світу знаходяться великі християнські святині. Вже довгі століття потік християн, які бажають відвідати благодатні місця, не вичерпується.
Що таке православне паломництво

Православне паломництво можна назвати путешест християнина до святих місць або різним святинь християнського світу з метою отримання божественної благодаті. При цьому, головною відмінністю паломнічесвто від простого подорожі є те, що в першому випадку людина є не просто глядачем історичних місць, а й прагне отримати благодатну користь. На святі місця паломники приїжджають для того, щоб помолитися, попросити у Бога або інших святих особистостей допомоги у своїх потребах.

Паломництво може відбуватися як у місця, які є важливими свідками історичних євангельських подій, так і в храми, в яких розташовуються конкретні християнські святині. Наприклад, у першому випадку одним з головних місць для християнина є Єрусалим. Ця земля так і називається - Свята земля. В Єрусалимі і околицях міста знаходяться місця останніх днів земного життя Ісуса Христа, а також місце його воскресіння. Іншим головним християнським святим місцем загальносвітового значення є Віфлеєм - місто, в якому народився Спаситель.




Святі місця є і в Росії. Так, ними можуть називатися місця явища різних чудотворних ікон. Одними з найбільш шанованих святих місць Росії є Дівеєво (там розташована жіноча обитель з мощами преподобного Серафима Саровського), Троїце-Сергієва лавра, Олександро-Свірський монастир та інші обителі і храми зі своїми великими християнськими святинями.

У деяких храмах світу знаходяться святі мощі угодників Божих або ж, так звані, вторинні мощі - частинки одягу Господа, Богородиці чи святих. До цих святинь православні люди також здійснюють подорожі для того, щоб доторкнутися до певного предмету, що виділяють божественну благодать, і звернутися в молитовному проханні, наприклад, до святого.

Паломництво також може відбуватися на різні чудотворні джерела. На них віруючі люди набирають святу воду, яку використовують пізніше для своїх благочестивих потреб.

Православне паломництво може характеризуватися ще й тим, що віруючі люди, приїжджаючи на святі місця, готуються до таїнства причастя. Благочестивою традицією для православного християнина є сповідь і прийняття святих Христових таїн в місцях, зазначених особливої божественної благодаттю. Існують храми на святих місцях, в яких відбуваються богослужіння. Тому, якщо немає мовної перешкоди, віруюча людина може сповідатися і причаститися в православному храмі.

Християнин у паломництві може бути непросто звичайним мандрівником, але конкретним учасником в житті Церкви та її історії.


Переглядів: 4061

Увага, тільки СЬОГОДНІ!