Які існують богослужіння в православ'ї

Добовий коло богослужіння православної Церкви складається з різних служб. Центральною є божественна літургія, за якою віруючі можуть причаститися святих Христових Таїн. Решта служби готують людину до причастя.
Які існують богослужіння в православ`ї

Добовий коло богослужіння в православній церкві починається дев`ятим годиною. Це коротка служба складається всього з декількох молитов і трьох псалмів. Дев`ята година вичитують перед вечірньою. Час богослужіння в кожному храмі різному, але зазвичай дев`ята година починають за 10 хвилин перед вечірньою, тобто в 16-50 або 17-50. У багатьох православних храмах читання цього короткого богослужіння опускається. Тому перше службою з добового кола варто назвати богослужіння вечірні. Зазвичай вона відбувається напередодні свята або недільного дня.

Після вечірні в православних храмах служиться утреня (виняток ті дні, коли до вечерні відразу додається літургія, наприклад, в дні святвечора Різдва Христового та Водохреща). Утреня звершується також напередодні свята ввечері і з`єднується з вечірньою.




Вечірнє богослужіння вечірні та утрені закінчується першою годиною (чергова коротка трехпсалмная служба). Цим добігає кінця богослужіння, за яким віруючий може молитися ввечері.

Вранці відбувається в православних храмах читання третього та шостого години, а потім відбувається урочисте служіння божественної літургії. Це центральна частина добового богослужіння, за яким відбувається диво додатки хліба і вина в Тіло і Кров Ісуса Христа. Іноді літургія може закінчуватися дев`ятим годиною. Літургія служиться в страсну п`ятницю, а також і деякі дні Великого посту.

У добовий коло богослужіння входить последование образотворчих. Ця служба ніж те нагадує літургію, тільки без таїнства причастя і особливої урочистості.

Крім цього, в православних храмах можуть відбуватися й інші служби. Наприклад, молебні, панахиди, відспівування.


Переглядів: 4589

Увага, тільки СЬОГОДНІ!