Як правильно вибрати хресних батьків малюкові

Багато батьків приймають важливе рішення у своєму житті, коли приносять дитину в храм для прийняття останнім таїнства святого хрещення. У православній традиції існує практика вибору хресних немовлятам, тому може встати цілком логічне запитання про те, кого бажано вибрати в «духовні батьки» дитині.
Як правильно вибрати хресних батьків малюкові

Якими якостями повинен володіти хресний

Необхідно зазначити, що існує практика вибору двох хресних - тата й мами. Однак, через брак кандидатур допускається один хресний. Для дівчаток - мама, а хлопчика - тато. Але і тут, при необхідності, можна вибрати хресним людини будь-якої статі. Основним же якістю, яким повинен володіти духовний батько, є воцерковлення останнього. Тобто, хресний обов`язково повинен бути не просто «віруючим», а й мати уявлення про православну віру. Це невипадково, адже основним обов`язком хресного можна назвати навчання дитини православній вірі. Саме на хресних батьків покладається відповідальність перед Богом за чадо. У зв`язку з цим, необхідно вказати і на те, що хресний повинен бути близький родині крещаемого. Це потрібно для того, щоб був доступ до спілкування з дитиною. І чим частіше воно відбуватиметься, тим краще для обох.

Крім знання основ православної віри і близькості сім`ї необхідно відзначити саме воцерковлення. Багато людей знають про православ`я, але не мають найменшого поняття про сенс православного життя. Хрещеним бажано вибирати ту людину, яка відвідує богослужіння, сам часто сповідається і причащається. У майбутньому на хресного покладаються обов`язки приносити дитину в храм на причастя.




Хрещені батьки дають обітницю зречення від диявола під час хрещення і обіцяють поєднуватися Христу. Людина має бути відповідальним і розуміти всю важливість церковного таїнства. Не можна бути хрещеним тільки для того, щоб потримати дитину на руках. Це подвиг учительства, який належить нести все життя дорослій людині.

Отже, основними якостями, якими повинен володіти хресний, є віра, знання православної культури, воцерковлення, відповідальність і близькість сім`ї крещаемого.

Хто не може бути хрещеним (хрещеною)

Якщо у дитини два хресних, то вони не можуть складатися в шлюбних узах. Навіть просто двом знайомим хресним вже в майбутньому заборонено церквою вступ у статевий зв`язок між собою, так як під час таїнства хрещення відбувається духовне споріднення між ними. Відповідно, вже не можуть бути хрещеними чоловік і дружина.

Хрещеними не повинні бути самі батьки. Якщо у дитини зовсім немає хресних (такі випадки бувають), то сам священик образно стає хрещеним малюкові. Прийомні батьки також не мають права бути хрещеними.

Хрещеними не можуть бути люди іншої віри, а також інославні представники християнських конфесій. Так, не може бути хрещеним у православного дитини католик чи протестант.

Не можна бути хрещеним представнику сектантства (це зрозуміло, багато сектанти на це не підуть, тому що не приймають хрещення дітей).

Звичайно, не рекомендується бути хрещеним і тому, хто називає себе християнином, але має негативне ставлення до Церкви, називаючи себе віруючим в душі. Необхідно пам`ятати про те, що кому Церква не мати, тому Бог не Отець.

Сприйменником (хресним) не може бути і атеїст, причому навіть лояльно ставиться до Церкви, бо він не зможе навчити дитину православній вірі.

У церковній практиці бувають випадки, коли хресними стають діти, які не досягли повноліття. Це не рекомендується. Тобто, хлопчик в 13 - 16 років (або дівчинка) ще самі не сформувалися, як особистість, і можуть не мати чіткого уявлення про віру. Але тут можуть бути винятки, якщо молодий хлопець чи дівчина цілком усвідомлено підходять до хрещення і своїх обов`язків.


Переглядів: 2442

Увага, тільки СЬОГОДНІ!