Що включає в себе поняття християнської дружби

«Бог є Любов» - цей вислів можна назвати основою і християнського віровчення, і християнської моралі. Прояви християнської любові численні і різноманітні, і одним з них є дружба.
Чима так Конегліано «Давид та Йонатан»
Дружба у всі часи і у всіх культурах вважалася і продовжує вважатися однією з головних чеснот, але християнство привнесло в це поняття новий сенс, якого не могло бути в язичництві.

Уже в Старому Завіті дружба постає як одна з найбільших цінностей. Екклезіаст вихваляє дружбу, протиставляючи її прикрощів самотності: «Краще двом, як одному ... і якби вони впали, підійме одне свого. Та горе одному, коли впаде, а іншого немає, який підняв би його ».

Чимало говориться про дружбу в «Книзі притчею Соломонових»: «Вірний друг - міцна защита- хто знайшов його, знайшов скарб». Мудрий цар Соломон говорить про те, що дружні відносини припускають щирість. Ніхто інший не бачить так ясно думки і наміри людини, як друг, і такі відносини служать духовному зростанню людини, її морального вдосконалення.




У старозавітних сюжетах можна знайти чимало прикладів щирої, чистої дружби. Саме такі відносини пов`язують Давида і Йонатана. «Душа Йонатанова душі, і полюбив його Йонатан як свою душу» - в цьому описі дружніх почуттів можна побачити прообраз майбутнього християнського морального принципу: «Полюби ближнього свого як самого себе». Ця дружба витримує всі випробування. Примітно, що Іонафан - син царя Саула, а Давид, хоч йому і судилося стати царем, за походженням був простим пастухом, і це не заважало дружбі молодих людей. У цьому плані старозавітне розуміння дружби відрізняється від античного підходу, згідно з яким дружба можлива тільки між рівними.

Все ж в цілому можна помітити, що старозавітне розуміння дружби багато в чому близько до того, яке можливо і в язичництві. У давньогрецькій міфології та літератури теж чимало прикладів відданої дружби. Досить згадати таких героїв, як Орест і Пилад: допомагаючи одному, Пилад йде на конфлікт з власним батьком, тобто дружба ставиться вище родинних відносин.

У Новому Завіті, тобто власне в християнстві в понятті дружби з`являється новий відтінок, якого раніше не могло бути. У язичницькому світі дружба могла пов`язувати тільки людей. Ні грек, ні римлянин не міг уявити собі дружбу людини з богами, оскільки людина не могла бути рівним богам. Немає мотиву дружби людини з Богом і в Новому Завіті - людина і Бог занадто розділені рівнями Буття, щоб стати друзями.

Принципово іншу картину можна спостерігати в Новому Завіті. Спаситель прямо заявляє людям: «Ви друзі мої, якщо чините все, що Я заповідаю вам. Я вже не називаю вас рабами ... Я назвав вас друзями ». Такий підхід здається логічним, якщо врахувати, що Ісус Христос поєднує «нероздільно-несліянно» природу божественну і людську: з Богом, який став людиною, люди цілком можуть дружити.

Основою таких відносин людини з Богом стає не страх небесної кари, а любов, страх засмутити Друга, не виправдати Його надій. Особливий сенс набуває і найвідоміше з новозавітних висловів про дружбу: «Немає більше від тієї любові, як хто душу свою за друзів своїх». Адже саме так чинить Спаситель, жертвуючи собою заради порятунку людей, в яких Він бачить своїх друзів. Таким чином, самопожертва Спасителя стає ще й закликом будувати відносини і з Богом, і з ближніми на основі щирої дружби, зберігаючи їй вірність до кінця.


Переглядів: 2686

Увага, тільки СЬОГОДНІ!