Як молитися за нехрещених

Християнство сповіщає людині про заповіді любові до ближнього. Молитва про наших родичів і знайомих це явне підтвердження наших почуттів до оточуючих. Здійснювати поминання можна за всіх людей, але саме в Церкві моляться тільки про її чад - прийняли хрещення. Однак, православ`я не перешкоджає молитвам за тих, хто не сподобився великого таїнства.
Як молитися за нехрещених

Існує кілька видів молитов. Наприклад, церковна (поминання за богослужінням у храмі) і келійна (молитвословия будинку). Також можна розрізнити молитви за здоров`я та упокій, прохальні, подячні і покаянні. Є соборна молитва, коли кілька людей збираються разом, щоб звернутися з проханнями до Бога, а поряд з нею має місце і приватна молитва. За всіх хрещених людей Церква дозволяє молитися в храмі, а за інших людина повинна звертатися з проханнями до Бога будинку.

У хрістінской традиції не можна в храмі поминати нехрещених тому, що ці люди не є членами Церкви. Але і їх не можна залишати без молитов. Будь-які прохання за людину можна вимовляти вдома перед іконами. Тут можна використовувати як спільні молитви з молитовника (за здоров`я, упокій чи інші), так і вживати свої слова. Господь дивиться не просто на шаблонні тексти, але дивиться в людські серця і душі. Кожне прохання за будь-якої людини повинно бути з глибини серця.




За померлих нехрещених людей можна молитися і в Церкві, але при цьому не можна замовляти поминання. Ніхто не забороняє молитися своїми словами. Також це можна зробити і вдома. Існують навіть спеціальні канони в молитвословах для подібних випадків. Має місце практика молитви мученику Уару про тих, хто не прийняв таїнство.

Можна читати псалтир в пам`ять як про померлого, так і про живих. І, звичайно, якщо людина сама є віруючим, він може просити Господа не тільки про допомогу ближньому, а й про те, щоб Господь сподобив рідного або знайомого людини прийняти таїнство хрещення.

У деяких молитвословах містяться спеціальні прохання про нехрещених людей. Таких молитов багато, тому кожен бажаючий цілком може при бажанні звертатися до Бога. Досить просто купити в храмі подібну книгу і сміливо здійснювати подвиг любові до ближнього, який визначається молитвою за нього.


Переглядів: 3058

Увага, тільки СЬОГОДНІ!