Чому люди не вірять в бога

Питання віри кожна людина вирішує для себе особисто, оскільки виключно від нього самого залежить, чи вірити в існування бога або заперечувати його, грунтуючись на тих чи інших роздумах. І якщо з мотивами віруючих людей розібратися досить складно, то позицію атеїстів осмислити набагато простіше.
Чому люди не вірять в бога

Розум проти віри

По суті, людей, які заперечують існування бога, можна розділити на дві групи. У першу входять індивідууми з критичним мисленням, які вимагають неспростовних доказів наявності вищого духовного начала. Як правило, подібні люди мають досить розвиненим інтелектом, який змушує їх скептично ставитися до релігійної риториці.

Оскільки в сучасних умовах не існує можливості науковим шляхом довести, що бог є, скептики роблять логічно правильне висновок про відсутність вищої істоти, керуючого людським життям. Ті прояви «божественної сили», які офіційна церква називає «чудесами», атеїсти сприймають або як збіг обставин, або як недосліджені природні явища, або як шахрайство і підтасовування фактів.




Досить поширена думка, що віра - це свідома відмова від знання і спроб довести або спростувати якесь твердження науковим методом. Вчені з двох американських університетів стверджують, що показники коефіцієнта інтелекту у атеїстів завжди були трохи вище, ніж у віруючих. Це пов`язано з тим, що чим більше людина схильна до осмислення дійсності, тим менше у нього залишається можливості для віри.

Віра проти релігії

Представники другої групи невіруючих, в принципі, визнають наявність надприродної сили, однак схильні не погоджуватися з основними догматами релігій. Необхідно враховувати, що більшість релігійних інститутів створювалися для формування морально-етичної парадигми суспільства, тобто, впровадження в суспільну свідомість норм і правил, заснованих на моралі, а не на законах держави. Природно, що в усі часи знаходилися люди, що віддавали перевагу рухатися шляхом духовного вдосконалення самостійно, без вказівок церкви.

Крім того, велика частина релігій накладає на своїх послідовників ряд обмежень, які не завжди буває просто дотримуватися. У результаті людина, в цілому згодний з позицією тієї чи іншої релігії, відмовляється її сповідувати, так як незадоволений наявними заборонами. Нарешті, є ті, хто вважає офіційні релігії скоріше соціально-економічними інститутами, ніж засобом знайти духовне досконалість. В якійсь мірі це твердження справедливо, оскільки важлива роль релігії полягає не тільки в тому, щоб допомогти індивідууму знайти Бога, але і в тому, щоб створити морально здорове суспільство. Однак «світська» діяльність релігійних керівників може розчаровувати їх послідовників.


Переглядів: 3101

Увага, тільки СЬОГОДНІ!