Чому православна церква негативно ставиться до астрології

Багато людей переконані в тому, що астрологія є об`єктивним керівником в житті і діяльності. Випускаються маса літературних видань з гороскопами і порадами щодо формування основних моментів поведінки. Іноді навіть християни прихильно ставляться до астрологічним вченню, не розуміючи його суті і значення.
Чому православна Церква негативно ставиться до астрології

Астрологія це не просто гороскопи. Вона являє собою релігійно-філософське вчення, що грунтується на тому, що зірки і планети впливають на людську особистість. Маються на увазі предрасположженності людей, різниця їх характерів, а також доля.

Християнська православна Церква ніколи не ставилася до навчання астрології про суть буття світу позитивно. Це, насамперед, пов`язано з тим, що в астрологічному вченні серйозно принижується значення людської особистості і порушується повна свобода людини. Господь створив людей незалежними від розташування зірок і планет, і він сам мав відношення до порятунку людини.




За вченням Церкви, саме люди є вінцем творіння Бога, вони - центр космосу. Доля людини визначається його особистою поведінкою і свободою вибору, а не специфікою дати народження або формою розташування зірок і планет. Звичайно, є фактори, що впливають на людину ззовні, але, за вченням Церкви, вони перебувають у віданні Бога, а не розташуванні небесних світил.

Негативне ставлення Церкви до астрології має давнє коріння. Ще в часи до нашої ери багато астрологи паралельно займалися колдоства і волхованіем, що не могло сприйматися позитивно з боку віри в єдиного Бога.

У астрологическим вченні можуть переглядатися риси містицизму, невизначеності суті буття людини. У цьому навчанні немає нічого, що говорить про Бога в християнському розумінні, а тому православна людина не може приймати такий погляд на світ.

Астрологія не є наукою в прямому сенсі цього слова (у цьому її значну відмінність від астрономії). Астрологічне вчення псевдонауково і волає до області людського світогляду, в якій замість Бога зірки і планети, що впливають на людське життя.

Християнство попереджає віруючих людей про те, що необхідно розуміти суть величі людської особистості. Господь Ісус Христос приймає на себе людську плоть, яка піддається обожению. Людина звеличений до найвищого ступеня єдності з Богом. Тому вчення, яке говорить про вплив неживого творіння на особистість, не може бути застосовано, адже, згідно християнству, весь світ залежить від людини, а не навпаки.


Переглядів: 4329

Увага, тільки СЬОГОДНІ!