Чому не можна відспівувати самогубців в православній церкві

В обряді відспівування віруючі просять Бога про прощення гріхів померлого. Священик читає дозвільну молитву, яка відпускає покійному гріхи. Живі люди сподіваються на милосердя Боже і сподіваються на те, що Господь прийме своє чадо. Однак самогубців в Церкві відспівувати заборонено.
Чому не можна відспівувати самогубців в православній Церкві

У відспівуванні віруючі православні люди просять Бога про дарування раю померлому. Кожен член Церкви Христової обов`язково повинен бути відспівати. Але в канонічній практиці Церкви забороняється відспівування самогубців, причому незалежно від того, християнином чи була людина чи ні. Це пов`язано з тим, що самогубець з власної волі чинить гріх вбивства своєї особистості. З священного Письма відомо, що вбивці не успадкують Царства небесного. Крім того випадку, коли людина змогла покаятися. У самогубці можливості покаяння не залишається. Тому що здійснює це злодіяння з гріхом вбивства і йде у вічність.

Православне віровчення визначає, що сенсу у відспівуванні самогубців немає в міру загального уявлення про суть майбутнього життя. Досягнення раю не тільки мета чи нагорода для людини. Царство небесне є наслідок людського життя. Смерть це перехід людини з одного стану в інший, причому вектор життя людей на землі відправляється і у вічність.




Основною причиною самогубства є переконаність людини в тому, що його життя стало нестерпним і перетворилася на пекло. Якщо людина думає, що він живе в пеклі і вмирає по своїй волі, то уявлення пекла слід за ним і в інший світ. Виходить, що Церква не порушує свободи людини. Якщо він пішов на самогубство, якщо все життя є пеклом і особистість не звертається до Бога, а, навпаки, порушує божественний задум про себе, то Церква нічим допомогти вже не може. Людина сам зробив вибір.

Однак можуть бути причини відспівування самогубців. Наприклад, коли є медичне свідоцтво про псіхічесеом розладі особистості, коли людина через подібну хвороби сам себе поранив до смерті. У цьому випадку відспівування може бути скоєно з дозволу єпископа. Але ці випадки не такі часті.


Переглядів: 4206

Увага, тільки СЬОГОДНІ!