Священний переказ церкви: хто першим потрапив в рай

Православна Церква вчить про те, що після гріхопадіння людина вже не міг потрапити в рай. Тільки внаслідок спокутного подвигу Ісуса Христа на хресті, людям після смерті знову даровалась можливість бути в раю.
Святе Передання Церкви: хто першим потрапив в рай

Святе Письмо оповідає про розп`яття Христа. Це один з центральних моментів всієї новозавітної історії. З євангелія ясно, що разом з Христом були розп`яті два розбійники. Один праворуч від Нього, інший ліворуч. Саме та людина, який знаходився праворуч від Христа на хресті, за переказами Церкви, першим і потрапив в рай. Розсудливий розбійник, так називають розп`ятого, удостоївся Царства Небесного, на хресті щиро покаявся у своїх злиднях. Про це оповідає євангеліст Лука.

Розп`яття на хресті вважалося самої ганебної і страшної стратою в Римській імперії. Тільки найжорстокіші злочинці могли піддатися такому покаранню. Можна припустити, що розбійники, розп`яті поруч з Христом, займалися розбоєм, грабежами і вбивали людей. Розіп`ятий зліва від Христа зневажив Господа, ображав його і вимагав, щоб Ісус явив свою божественну силу і зійшов з хреста. Другий же розбійник відкрито виступив на захист Спасителя, кажучи про те, що у Христа немає ніякої провини. Потім розсудливий розбійник звернувся до Спасителя з проханням: «Пом`яни мене Господи, коли будеш царстовать» (так з церковно-слов`янської можна перевести слова розбійника з євангелія від Луки). Серце розбійника перейнялося покаянним почуттям, він бачив плач багатьох жінок у хреста, можливо чув про великі чудеса Христові. Також розбійника могло вразити почуття любові Христа до людей, адже Ісус з хреста молився за своїх розпинателів. Може бути, це зумовило почуття віри в Христа як Месію і викликало покаяння. На слова розсудливого розбійника Христос відповів: «Сьогодні-будеш зі Мною в раю».




Виходить, що перші обітниця спадщини Царства Небесного отримав покаявшийся на хресті розбійник. У цьому православна Церква вбачає велику любов Бога навіть до самих нечестивим людям. Християнство вчить про те, що немає гріха Непрощений, крім гріха нерозкаяного. Кожній людині дана можливість покаяння і примирення з Богом. Незалежно від тяжкості гріхів, при щиросердому каяття, Господь може пробачити. Однак це не означає, що всяке покарання для людини не повинно мати місця в разі каяття. Так, Церква не відкидає можливості тюремного ув`язнення за гріхи. У даному контексті мова йде про прощення людини Богом і можливості потрапити в рай для будь-якого, хто щиросердно покаявся і вирішив змінити своє життя на краще.


Переглядів: 4157

Увага, тільки СЬОГОДНІ!