Як з'являється душа людини

У православному християнському богослов`ї є кілька думок з приводу походження людських душ. З`являлися вони в різний час, а деякі гіпотези були незабаром відкинуті самою Церквою, як суперечать Священному Переданню та християнської традиції.
Як з`являється душа людини

Теорія предсуществования людських душ

Ця теорія була вперше озвучена видатним богословом християнства перших століть Оригеном. Будучи прихильником античної філософії, Оріген спробував кілька переробити вчення Платона, Піфагора та інших древніх філософів про душу, вклавши в теорію християнський сенс. Так, Оріген стверджував, що Бог спочатку створив безліч душ, які перебували в спогляданні Творця. Потім, за якихось причин, душам набридло займатися спогляданням і вони відхилилися від цього.

Найбільш згрішили душі стали бісами, а найменш - ангелами. А коли була створена людина, в нього вселилися душі «середньої гріховності». Це вчення було відкинуто Церквою в V столітті, як суперечить Святому Письму. Якщо розглядати надсилання душі в тіло як покарання, то тоді не було б пришестя Христа у світ. Та й сам гріх з`явився тільки при гріхопадіння людей.

Теорія творіння людських душ




Відповідно до цієї теорії, душі творяться Богом з нічого для кожної окремо взятої людини. У такому разі виникає питання про час творіння душі. Існує дві думки. Перше - момент зачаття, друге - сороковий день. Церква прийняла вчення про творіння душі в момент зачаття. Плюси цієї теорії в тому, що вона показує нематеріальність душі, пояснює її високу гідність. Крім того, можна пояснити різні таланти людей, погодившись з думкою про індивідуальний творінні душ Богом для кожного. Однак, і в цій теорії є мінуси. Вона не пояснює шляхів передачі гріховності людської природи. Адже, якщо душа твориться Богом кожен раз з нічого, то звідки в ній береться гріх? Сам гріх укладений у волі, душі, а не тілі. Виходить деяка невідповідність.

Теорія народження людських душ

Теорія з`являється в IV столітті одночасно з другим поглядом на походження людських душ. Так, передбачається, що душа людини «народжується» від своїх батьків. Образно кажучи, душі народжуються одна від одної, як вогонь від вогню або світло від світла. Але і в цій теорії є мінуси. Часом складно пояснити якісне розходження між дітьми та їх батьками. Або, наприклад, людині невідомо від кого саме народжується душа - від душі матері або батька, а, може бути, від обох? Тут можна сказати, що людині це невідомо в міру незнання законів духовного світу, встановленого Богом. позитивною стороною можна назвати пояснення передачі гріховності людської природи від батьків (первородний гріх).

На даний момент часу православна Церква приймає теорії про творіння душ Богом і народження останніх від батьків. Ці думки доповнюють один одного і являють можливий погляд на сутність походження людських душ. Для християнина слід знати, що в моменті походження душі людина є співпрацівником Бога. Тобто, можна припустити, що духовну природу душі людина отримує саме від батьків, але унікальною особистістю люди стають при безпосередньому впливі Бога, який здатний наділити людину різними талантами.


Переглядів: 2927

Увага, тільки СЬОГОДНІ!