Що означає євангельська притча про блудного сина

В одну із підготовчих тижнів до святого Великого посту православна Церква згадує євангельську притчу, розказану Христом, про блудного сина. У цьому євангельському оповіданні можна знайти сенс кожному людині, що прагне до Бога.
Що означає євангельська притча про блудного сина

Євангеліст Лука оповідає про притчу Ісуса Христа, в якій Спаситель розповідає про блудного сина. У одного багатого чоловіка було два сини. Одного разу один з них вирішив покинути рідну домівку, випросивши у батька частину своїх матеріальних засобів у спадок для існування. Люблячий батько не став перешкоджати синові в його прагненні, хоча серце батька і відчувало почуття прикрості. Невдячний син зібрав кошти і пішов з дому.

У далеких країнах безбожний син шикував, проте прийшов час, коли гроші закінчилися. Євангельським персонажу стало нічого їсти, у нього не було даху над головою. І тут син згадав про батька. Він вирішив повернутися, покаятися і випросити прощення, сподіваючись, що батько візьме його в якості одного зі своїх працівників.




Коли син наближався до отчого дому, батько побачив його і вийшов назустріч. Невдячний син став благати про прощення, говорячи про те, що недостойний вже зватися сином. Люблячий батько обійняв своє чадо, наказав слугам приготувати бенкет, заклать найкращого тільця, одягнути юнака в багаті одягу. Батько був радий тому, що він знову знайшов втраченого сина.

Другий син батька в цей час прийшов додому і побачив радість, що не могло не викликати здивування. Він запитав свого батька про те, на честь якої події таке свято. Вислухавши пояснення, син став нагадувати. Він скаржився батькові на те, що той так добрий до безбожного братові. Проте батько заспокоїв своє чадо, пояснюючи що велика радість в тому, що блудний син повернувся.

Ця притча пояснюється тим, що Бог ніколи не відкидає грішників. Христос в іншому місці євангелія каже, що радості на небесах буває більше про єдиний грішника, що кається, ніж чим про 99-ти праведників. Ті люди, які намагаються жити з Богом мають можливість постійного вдосконалення. Вони можуть бути зі своїм небесним Творцем, що саме по собі є благом для людини. А у грішника, відвернувшись від Бога, такої можливості немає. Тому, коли людина знову знаходить шлях до свого небесного Отця через покаяння і прагнення до виправлення життя, Бог приймає грішника. Богу завгодно, щоб людина залишила свою гріховне життя і повернувся до свого небесного батьківщині, адже в цьому проявляється свобода волі людини в прагненні до добра.

Православ`я бачить у блудного сина практично кожної людини, адже немає людей без гріха. Саме тому покаяння будь-якої людини, за вченням православної Церкви, викликає радість на небесах.


Переглядів: 4543

Увага, тільки СЬОГОДНІ!