Що означає євангельська притча про митаря і фарисея

Євангеліє розповідає про те, що Христос часто звертався до народу з притчами. Вони повинні були пробудити в людині певні моральні почуття. Христос використовував притчі як образи для більш ясного розуміння основних повчальних істин християнства.
Що означає євангельська притча про митаря і фарисея

Притча про митаря і фарисея викладена в Євангелії від Луки. Так, Святе Письмо оповідає про двох людей, які зайшли в храм для того, щоб помолитися. Один з них був фарисей, інший - митар. Фарисеями в єврейському народі називалися люди, що мали статус знавців Святого Письма Старого Завіту. Фарисеї користувалися повагою в народі, вони могли бути релігійними законоучителями іудеїв. Митарями називали збирачів податі. До таких людей народ ставився з презирством.

Христос розповідає про те, що фарисей, увійшовши в храм, встав в самій середині і гордо почав молитися. Законовчитель єврейський дякував Богові за те, що він є не таким грішником, як всі інші. Фарисей згадував про обов`язкові постах, молитвах, які він здійснював у славу Господа. При цьому, це було сказано з почуттям власної марнославства. На відміну від фарисея, митар скромно стояв у кінці храму і бив себе в груди зі смиренними словами про те, щоб Господь був милостивий до нього грішному.




Христос, закінчивши свою розповідь, сповістив людям про те, що саме митар вийшов із храму виправданим від Бога.

Це оповідання позначає, що в людині не повинно бути гордості, марнославства і самовдоволення. Митар з`явився божевільним перед Богом, так як більш вихваляв себе, забуваючи про те, що у кожної людини є ті чи інші гріхи. Митар же проявив смиренність. Він відчував глибоке почуття покаяння перед Богом за своє життя. Саме тому митар скромно стояв осторонь і молився про прощення.

Православна Церква говорить про те, що смиренність і розуміння своїх гріхів, спільно з покаянним почуттям, підносить людину перед Богом. Саме об`єктивний погляд на свою гріховність відкриває людині шлях до Творця і можливість морального вдосконалення. Ніякі знання про Бога не можуть бути корисними, якщо людина пишатися ними і ставить себе вище за інших людей.


Переглядів: 3791

Увага, тільки СЬОГОДНІ!