Хто такий Понтій Пілат

Понтій Пілат - один з центральних персонажів роману Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита». Його ім`я, згадуване і в Біблії, тісно пов`язане з останніми днями життя Ісуса Христа. Пилат, будучи римським намісником в Юдеї, прийняв рішення, яке стало доленосним у короткій земного життя теслі з Назарета.
Хто такий Понтій Пілат

Прокуратор Іудеї

На початку нової ери римська влада встановила в Юдеї своє пряме правління. Очолювати провінцію став прокуратор, якого, втім, правильніше буде називати префектом. Дослідники встановили, що намісники Риму стали іменуватися прокураторами лише в II столітті, а до цього їх називали саме префектами. Цей намісник володів широкими повноваженнями, хоча і підкорявся проконсулу Сирії. Понтій Пілат став п`ятим за рахунком представником римської влади, які зайняли цю посаду за приписом імператора Тіберія.

Ім`я «Пілат» представляє собою, по всій видимості, прізвисько, яке часто носили римляни. Зазвичай воно підкреслювало якусь відмінну рису його власника. Існує версія, згідно з якою це ім`я походить від назви короткого метальної зброї - дротика, тобто фактично означає «той, хто метає спис». Не цілком ясно, чи отримав це прізвисько прокуратор за особисті військові заслуги або в спадщину.




Джерела описують Пилата жорстоким і зарозумілим правителем, зверхньо ставився до народу підпорядкованої Риму Іудеї. Прокуратор не раз ображав почуття віруючих, із зневагою і презирством висловлюючись про релігійних поглядах іудеїв. Пилат неодноразово використовував храмові гроші не за призначенням, хоча вони були призначені для зведення в Єрусалимі водопроводу. Дії прокуратора не раз приводили до хвилювань серед населення Іудеї.

Чим знаменитий Понтій Пілат

В історію Понтій Пілат увійшов аж ніяк не завдяки своїм успіхами в справі управління віддаленою провінцією Риму. Його ім`я прямим чином пов`язано з подіями, що відносяться до смерті Ісуса Христа, теслі з Назарета, якого християни вважають Богом, який прийняв людську подобу і прийшли у світ для порятунку заблукалого людства. Саме Пилат на вимогу іудейських первосвящеників прийняв рішення, яке прирекло Ісуса на тяжкі муки і смерть на хресті.

Вороги Ісуса самі прийняли рішення позбавити його життя, але за існуючими законами не могли привести вирок у виконання, поки його не затвердив римський намісник. Автори Євангелій оповідають про те, що первосвященики після нічного судилища привели Ісуса до двору Понтія Пілата і наполягли на тому, щоб прокуратор своєю владою затвердив смертний вирок. Доля Христа опинилася в руках римського намісника.

Згідно з легендою, Пілат спочатку хотів відпустити Христа, підозрюваного у сіянні смути серед іудеїв, перед цим приблизно його покаравши. Але первосвященики, які побачили в Ісусі пряму загрозу своєму правлінню, настійно вимагали, щоб Пілат, наділений всією повнотою влади, засудив проповідника до розп`яття. Після довгих сумнівів прокуратор змінив своє рішення і наказав стратити Ісуса разом з двома розбійниками.


Переглядів: 3992

Увага, тільки СЬОГОДНІ!