Де знаходиться і чим цікава гора голгофа

Єрусалим. Відвідування його святинь не залишає байдужим, це місце сплетення християнства, ісламу, іудаїзму. Для прихильників усіх цих релігій Єрусалим - біль і віра, сила і відродження. Віруючі, туристи, просто цікаві їдуть з усього світу, щоб зануритися в атмосферу цього найдавнішого міста, побачити на власні очі величезна кількість місць поклоніння, як православних, так і католицьких.
Де знаходиться і чим цікава гора Голгофа

Центр миру

Найбільші культові святині, вони ж самі великі скорботи людські - це храм Воскресіння Христового (відомий ще як храм Гробу Господнього) і гора Голгофа, там, за переказом, розіп`яли і поховали Ісуса Христа. Голгофа являє собою пагорб, який нагадує череп людини. У дослівному перекладі з староєврейського слово Голгофа позначає «глава, череп». У стародавніх трактатах говориться, що місцевість, де сталося жорстоке діяння, була недальніх від міста, вона потопала у зелені, але після розп`яття стала млявою.

За переказами, череп Адама теж похований під Голгофою, і кров Ісуса, стікаючи на нього, омивала все людство від гріхів. Послідовники християнства саме Голгофу завжди ототожнювали з поняттям центр світу.




Зупинка - смерть на хресті

Коли ви входите всередину Храму Гробу Господнього по центрального входу, потрібно повернути праворуч на сходи, що ведуть нагору на Голгофу. Гора сьогодні - піднесення висотою 5 метрів. Багато хто відзначає, що вона немов освітлена таємничим світлом.

Там побудовані два престоли: престол католицький і престол православний. Католицький престол був споруджений в період хрестоносців і поставлений там, де за переказом, Христос був прибитий до хреста. Звідси - Престол прицвяхований до Хреста. Мономахом ж побудований престол в 11 столітті, що відноситься до грецької Православної церкви.

Цей престол побудований якраз в тому місці, де знаходиться Христов Хрест. Не можна не побачити чорні кола - це розбійницькі розп`яття. Шлях скорботи, останній земний шлях, болісна стежка перед воскресінням, 14 зупинок відзначають шлях Христа на Голгофу. 12 зупинка - Смерть на Хресті.

Відвідувачі можуть спостерігати в горі велику щілину, вона виникла в ту мить, коли Ісус прийняв смерть - так свідчить переказ. І в знак благоговіння і подяки за перенесене Христом Велике Приниження священики Храму несуть служби без митр. Вираз Хресний шлях означає сходження Христа на Голгофу.

За особливими запрошеннями в Храмі Гробу Господнього можна побачити речі з ризниці, які є унікальними.

Паломництво як шлях очищення

Тепер по Христової дорозі до смерті і відродження прагнуть пройти паломники. Кожна зупинка Ісуса на всій протяжності того скорботного шляху - це пам`ятник. Паломництво починається в місці, де Ісуса тримали в ув`язненні. У печері, де тримали Ісуса, досі стоїть лавка з прорізами для ніг, вона утримувала ув`язненого і не давала крокувати.

З чотирнадцяти дев`ять зупинок Ісуса розміщуються в Старому місті Єрусалиму. Інші п`ять зупинок - на території самого Храму Гробу Господнього.


Переглядів: 3864

Увага, тільки СЬОГОДНІ!