Хто такі юродиві

Шаленості людей не можуть не викликати окремої уваги суспільства. З історії Росії відомі випадки, коли юродиві звертали на себе увагу самих царів. У чому сенс поведінки цих людей? Відповідь може виявитися куди більш складним, ніж сам питання.
Хто такі юродиві

Хто такі юродиві


У сучасному суспільстві в окремих осіб можуть спостерігатися різні психологічні розлади. Неврівноваженість і шаленість іноді приписуються клінічної патології. Саме найменування «юродивий» означає божевільний, придуркуватий. Але цей термін використовується в більшій мірі не для людей, які страждають психічними розладами особистості, а як жарт над людиною, чия поведінка викликає посмішку. У простолюдді юродивими могли називати звичайних сільських дурників.

Зовсім інше ставлення до юродивим людям, які канонізовані Церквою. Юродство є своєрідним духовним подвигом людини. У цьому сенсі воно розуміється як безумство заради Христа, добровільний подвиг смирення. Необхідно зауважити, що цей чин святих з`являється саме в Росії. Якраз тут юродство так яскраво представляється піднесеним і вказує на різні серйозні проблеми суспільства під виглядом мнимого безумства.

Для порівняння, з декількох десятків юродивих тільки шість подвизались в інших країнах. Таким чином, виходить, що юродиві - це святі люди, канонізовані Церквою. Їх божевільна поведінка закликало людей поглянути на духовні проблеми, які є в суспільстві.




Перша згадка про юродивих людях зводять до XI століття. Агіографічні джерела вказують на Ісаакія Печерського, який трудився в знаменитій Київській Лаврі. Пізніше, протягом декількох століть, подвиг юродства не згадується в історії. Але вже в XV - XVII століттях починається розквіт цього виду святості на Русі. Відомі багато імена людей, які прославлені Церквою як великі подвижники благочестя. При цьому їх поведінка могла викликати багато запитань у оточуючих. Одним з найвідоміших юродивих вважається Василь Московський Блаженний. На його честь побудований знаменитий храм в Москві на головній площі країни. В історії збережені імена та Прокопія Устюжского, Михайла Клопского.

Юродиві люди здійснювали божевільні вчинки. Наприклад, на ринку вони могли кидатися в людей капустою. Але варто відрізняти юродство ради Христа від вродженого юродства (божевілля). Християнськими юродивими зазвичай були мандрівні ченці.

Історично в Росії юродивими також могли називати скоморохів і клоунів, які веселили князівські палаци і своїм безглуздим поведінкою догоджали боярам. Противагу цьому становить юродство ради Христа. Такі юродиві навпаки викривали за гріхи бояр, князів і самих царів.

У чому сенс юродства заради Христа


Святі юродиві люди ніколи не називалися дурними або божевільними. Навпаки, деякі з них були досить освічені, інші писали книги про духовні подвиги. Вникнути в таємницю святого юродства на Русі не так просто. Справа в тому, що юродиві Христа ради усвідомлено брали на себе такий образ, щоб приховати під ним свою святість. Це було своєрідне прояв особистого смирення. У божевільних вчинках таких людей знаходили прихований сенс. Це було викриття дурниці світу цього під маскою мнимого безумства.

Юродиві святі люди могли користуватися повагою від великих діячів Русі. Наприклад, цар Іван Грозний особисто знав Василя Блаженного. Останній викривав у гріхах царя, але за це навіть не був страчений.

Сам феномен юродства Христа ради, як тип святості, до кінця ще не зрозумілий і не пояснений світськими науками. Юродиві, які брали на себе подвиг здаватися божевільними добровільно, досі привертають до себе увагу психологів, філософів і теологів.


Переглядів: 2611

Увага, тільки СЬОГОДНІ!