Уявлення про святість і святому дусі

У більшості світових релігій з монотеїстичними поглядами Бог єдиний і не має іпостасей за винятком втілень (як, наприклад, Шива в індуїзмі). Однак християнські догми свідчать, що бог - є втілення триєдності: Бога-батька, Сина і святого духа.

Святий дух - є одна з трьох іпостасей Бога в християнському світобаченні. У цих іпостасях немає ієрархії і розподілу, а тому саме розуміння Святого духа нерідко викликає труднощі.

Духовність

Поняття дух в битейском поданні означає не більше ніж нематеріальне втілення чого-небудь (запаху, пішов людини, фантазії), але в релігійному і містичному сенсі він уособлює незвідане, таємниче і незбагненне явище. Духами називають привидів і сутностей, які нібито є зі світу потойбічного в світ реальний.




По суті, Святий дух - теж якась сутність іншого світу, але сутність ця блага, як кажуть, свята. Святий Дух можна описати як нематеріальну сутність, непорочну енергію. Дух і душа співзвучні не тільки в російській, а й у багатьох мовах, а тому можна припустити, що Святий дух - це, умовно, Душа Бога, подання Його сутності.

Часто Святий дух асоціюють з Диханням Бога, його думками, його совістю, його поглядом. Святий Дух - це недосяжний еталон ідеального єства людини, до якого необхідно прагнути. Це якийсь образ безгрішності - «прийди? і вселив? ся в ни, і очі? сти ни від вся? кия Сквеа? рни ... ». Це можна розуміти як прагнення людини, що звертається до Святого Духа, очистити душу від брудних помислів, вселити в неї чистоту і Божественне світло. Начебто все вірно, але повністю не розкриває цього поняття.

Особистість

Цікаво, що на сторінках Біблії чітко простежується особистісне звернення до Святого духу. Відповідно, це не просто повітря або ефемерне уявлення про небесну суті, це щось більше. Тобто умовно Дух матеріальний, Він живий. Його можна засмутити, значить, Він відчуває. Таке особистісне сприйняття «святості» характерно не тільки християнському світогляду, в ісламі немає поділу на Бога-батька, Сина і святий дух, тим не менш, Аллах, як одноосібне втілення божественного, теж має почуття, він співчуває і любить, гнівається і карає.

А ось для іудеїв троичность Бога неприйнятна, вони знають лише єдиного Бога сильного у своєму единоначалии, що говорить про те, що розвиток релігійного уявлення призводить до трансформації уявлення про вищої духовної сутності.

І є Бог

Святий Дух одна з невід`ємних складових поняття Бог. Отче наш, Ісус Христос і Святий дух - Пресвята Трійця, необхідна християнину для повного усвідомлення віри, для розуміння себе в житті.

 Дуже багато молитов, звернених саме до неї - Трійцю. Вони нерозривно пов`язані між собою, співіснують як єдине ціле. Молитися треба і Отцю, і Сину і Святому духу, і Святим мученикам.


Переглядів: 3629

Увага, тільки СЬОГОДНІ!