Чия думка є авторитетним для віруючої

Як би не хотілося людині відчувати себе «вільною особистістю», яка «не схилялися перед авторитетами», все одно без авторитетів не обійтися. Адже навіть «власна думка», яким так пишаються люди, які вважають себе незалежними, формується під чиїмось впливом. Не є винятком і віруючі люди.
Священик і миряни
Людина, на чию думку орієнтується дана особистість, в психології називається «референтним обличчям». Коло референтних осіб так само індивідуальний, як особисті якості, та все ж можна вказати деякі особливості, характерні для певних соціальних груп - зокрема, для віруючих.

Бог як референтне особа

Особливістю кола референтних осіб, притаманного особистості християнина, є той факт, що «центр» цього кола знаходиться поза людства. Як би не поважав християнин тієї чи іншої людини, Бог завжди буде для нього найвищим авторитетом.




Особливо болісним буває ситуація, коли авторитет Бога вступає в протиріччя з авторитетом значущих близьких людей, особливо - батьків. Так сталося, наприклад, зі святою великомученицею Свята Варвара: батько-язичник публічно відрікся від дочки-християнки, віддав її на муки і навіть власноручно стратив.

Безумовно, Бог вкрай рідко повідомляє людям свою думку безпосередньо - нема з кожним святим таке відбувалося, що ж говорити про звичайних людей. На щастя, існує Священно Письмо, де цілком ясно і зрозуміло викладено думку Бога з приводу тих чи інших людських вчинків. Адже вчинки ці не так вже різноманітні: всі люди відчувають бажання, шукають способи їх задоволення, люблять і ненавидять, сваряться і миряться. У заповідях, даних Богом людству, можна знайти адекватну оцінку будь-якого вчинку.

Священики

Яким би мудрим не було Святе Письмо, воно написано багато століть тому, сучасній людині багато що в ньому може бути незрозуміло. До того ж, воно витримало кілька перекладів. Ось чому для розуміння Слова Божого людині необхідний порадник, який детально вивчав і саму Біблію, і численні праці її тлумачів, і стародавні мови, на які вона переводилася - словом, все, що необхідно для її розуміння. Такою людиною є священик, який теж стає для християнина референтним особою.

Авторитет священика пов`язаний не тільки з його спеціальним духовною освітою, а й позаособистісної (тобто не пов`язаної з особистими якостями) святістю, що повідомляється через таїнство хіротонії (висвяти). Це таїнство - не просто призначення людини на посаду священнослужителя, а прийняття ним Дарів Святого Духа. Першими християнами, які прийняли ці Дари, були апостоли - учні Спасителя, безпосередньо спілкувалися з ним в Його земного життя. Таким чином, авторитет священика в очах християнина - це відсвіт авторитету Бога.

Зрозуміло, цей авторитет не може бути абсолютним: потрібно пам`ятати, що священик - теж людина, яка може і грішити, і помилятися. Але для того й існує любов, щоб прощати ближньому гріхи і помилки.


Переглядів: 4371

Увага, тільки СЬОГОДНІ!