Чому бог допускає страждання і навіть смерть маленьких дітей

Страждання і передчасна смерть ні в чому не винних людей, навіть немовлят - одне з найболючіших питань. Багато людей, не знаходячи відповіді на нього, відверталися від віри. Тим часом саме віруюча людина здатний і зрозуміти, і прийняти відповідь на це питання.
Горе матері
Людина, який визнає існування Бога, знає, що Він - основа і першоджерело Світобудови, ідеально розумний, ідеально справедливий і джерело нескінченної любові. Любов і страждання безневинних людей представляються несумісними з такою характеристикою.

Страждання, смерть і гріх

«Покарання за гріх - смерть», - йдеться у Святому Письмі. Цього не заперечує жоден християнин, але нерідко люди розуміють таке формулювання спрощено. Покарання представляється як юридичне поняття: вчинок - суд - вирок. Це навіть підштовхує людей до засудження Бога за «жорстокість вироків». Насправді ж покарання за гріх є не «кримінальним», а «природним».




Бог встановив закони природи, за якими існує матеріальний світ - фізичні, хімічні, біологічні. Добре відомо, що відбувається, коли люди відмовляються рахуватися з цими законами - наприклад, якщо людина курить, він зрештою захворює на рак легенів. Ніхто не назве це «зайве жорстокої небесною карою», всім зрозуміло, що це природний наслідок дій самої людини.

Не завжди через бездумного порушення законів природи страждає безпосередній винуватець. Наприклад, через недбалість співробітників Чорнобильській АЕС постраждали тисячі людей, і не можна сказати, що їх хтось «покарав з безглуздою жорстокістю» - це природний наслідок людського легковажності.

Духовна складова світобудови теж має свої закони. Вони не так очевидні з людської точки зору, як закони фізики або біології, але вони впорядковують світ відповідно до божественним задумом. Спочатку людина був задуманий як істота безсмертне, створене для щастя. Чи не Бог зруйнував цей стан - людина сама вирішила відступити від волі Божої.

Враховуючи, що воля Божа - першопричина всесвіту, яка організувала його, то відступ від неї провокує хаос у світі, ввергає його в низку випадковостей, страшних у своїй безглуздості. І тут вже неможливо ні питати, ні відповідати, за що страждає та чи інша людина, будь то дорослий або дитина: це відбувається тому, що світ вкинуто в стан хаосу допомогою людських гріхів. І свою лепту у створення цього «духовного Чорнобиля» вносить кожен - адже немає такої людини, яка не грішила.

«За що» і «для чого»

І все-таки неможливо уявити собі світ абсолютним хаосом, в який Бог абсолютно не втручався б - особливо після євангельських подій. Але втручання це може бути різним.

За влучним висловом англійського богослова К. С. Льюїса, людина хоче бачити Бога «добродушним дідусем», який створив світ виключно для того, щоб «побалувати» людини. Але Бог - не "добродушний дідок», Він - Отець Небесний, який хоче бачити своє творіння не "щасливим будь-яку ціну», а Своїм образом і подобою, що наближається по достоїнству до Бога.

Відомо, яким навантаженням людина піддає своє тіло, щоб його розвинути, довести до досконалості. Душі для розвитку теж потрібні навантаження - і для цього явно недостатньо постів і молитов. У ряді випадків душа потребує навіть «шокової терапії». Тому християнин не ставить питання «за що» - він питає «для чого».

... Жінка упереджено ставилася до інвалідів, називала їх «неповноцінними», вмовляла дочку порвати дружбу з дівчиною-інвалідом, побоюючись, що дочка «сама стане збитковою». Але от у цієї жінки народився онук-інвалід - і її ставлення до невиліковно хворим людям змінилося назавжди. Повинен був постраждати дитина, щоб для людини відкрився шлях до порятунку. І це лише один висновок, «що лежить на поверхні» - адже ніхто не може знати, як склалося б життя цієї дитини і його близьких, якби він народився здоровим.

І ніхто не знає, як могла б скластися життя людей, які померли в дитинстві - але це відомо Всезнаючий Богу, Він знає, від чого вберіг цих дітей. Адже для Бога - на відміну від людини - смерть не є остаточним крахом і кінцем всього.


Переглядів: 4825

Увага, тільки СЬОГОДНІ!